Pridružite nam se u kampanji Povratak u školu – zaštitimo obrazovanje!

Monday 3 August 2020

Ove godine, epidemija koronavirusa primorala je škole kako u našoj zemlji, tako i širom svijeta, da se zatvore.

Po prvi put u istoriji, obrazovanje cijele jedne generacije djece je prekinuto. Procjenjuje se da je ovog proljeća više od milijardu i po djece u svijetu ostalo van škole.

Neka djeca su se suočila sa izuzetno velikim teškoćama da nastave obrazovanje. To su, između ostalih, djeca ugrožena siromaštvom, bez pristupa televiziji, računaru ili internetu, i djeca čiji staratelji ne mogu da im obezbijede podršku u učenju koje im u ovakvim situacijama ne mogu dovoljno pružiti nastavnici.

Stručnjaci upozoravaju da je moguće ponovno rasplamsavanje epidemije ove jeseni, i pozivaju vlade da se pripreme.

Šta je važno?

Škola nije samo mjesto gdje djeca uče. To je i mjesto gdje se osjećaju sigurno, stvaraju prijateljstva, ponekad imaju podršku koju kod kuće ne mogu da dobiju. Da bi se razvijala, djeci je neophodno da budu u društvu vršnjaka sa kojima će razmijenjivati i od kojih će učiti.

Šta mi možemo da učinimo?

Organizacija Save the Children pokrenula je kampanju „Zaštitimo obrazovanje“, kako bi, zajedno sa djecom, roditeljima i partnerima, skrenula pažnju javnosti i relevantnih institucija na važnost obrazovanja, i osiguravanja obrazovanja za svu djecu u kriznim situacijama.

Želimo da damo glas djeci, i da od njih čujemo zašto su škola i obrazovanje važni za njih, i šta im je potrebno da mogu da nastave da uče. Želimo da čujemo glas što većeg broja djevojčica i dječaka, i pomognemo im da se taj glas čuje.

-        Učesnici: djevojčice i dječaci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta (7-17 godina)

-        Način učešća: uz obavezni pismeni pristanak oba roditelja i saradnju sa roditeljima, djeca snimaju video u kojem ukratko objašnjavaju zašto su im važni škola i učenje. Formular za pismeni pristanak poslaćemo vam mejlom.

Kako da snimiš video?

·       Pronađi nekoga ko će ti pomoći u snimanju – roditelji, rođaci, drugari, braća ili sestre. Možeš da se snimaš i sam/sama, ali je u društvu lakše i zabavnije.

·       Pronađite zgodno mjesto za snimanje. Potrebno je da ima dovoljno svjetla (da se vidi da si na snimku ti, a ne neka druga osoba) i da bude tiho (važno je da se tvoja poruka čuje). To može biti tvoja soba u kojoj učiš, ili može biti negdje napolju. Važno je samo da imate mir i dobre uslove za snimanje.

·       Pročitaj sljedeća pitanja i razmisli malo o njima:

-        Voliš li da ideš u školu? Zbog čega?

-        Šta ti je najviše nedostajalo dok su škole bile zatvorene?

-        Zašto je tebi škola važna? Imaš li neku poruku za drugu djecu, roditelje ili nastavnike?

-        Kako provodiš vrijeme sada kad si na raspustu?  Pokaži nam svoju omiljenu aktivnost, ako je moguće, u svom videu (npr.fudbal, odbojka, košarka, pjevanje, sviranje, recitovanje, crtanje, igranje raznih igara sa drugarima…)

·       Kada se kamera uključi, odgovori na neka od ovih pitanja, ili na sva. Osoba koja snima treba da se pobrine da se na snimku lijepo vidiš i čuješ, i da snimak sačuva.

·       Video treba da traje maksimalno dvije minute.

·       Kada završite snimanje, provjerite snimak. Ako niste zadovoljni slikom ili tonom, snimite ponovo.

·   Kada budete zadovoljni time što ste snimili, pronađite najbolji način da snimak pošaljete nama – u ovome će ti pomoći roditelji ili nastavnici. Snimak nam pošaljite na adresu zvjezdana.dragovic@savethechildren.org

-        Kampanja: Od prikupljenih video materijala kreiraćemo jednu zajedničku video poruku, koju ćemo podijeliti sa medijima i relevantnim institucijama i ostalim publikama za koje je važno da ovu poruku čuju. Pojedinačne video snimke ćemo objavljivati na društvenim medijima (svaki dan po jedan) 

Hvala ti, radujemo se što si dio naše zajedničke važne poruke!