Saveti stručnjaka organizacije Save the Children o tome kako da razgovarate sa vašim detetom o pucnjavi u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu

Wednesday 3 May 2023

 

Ovo su saveti stručnjaka organizacije Save the Children o tome kako da razgovarate sa vašim detetom o pucnjavi u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu:

 

 1.      Ne oklevajte i započnite razgovor sa detetom o ovoj osetljivoj temi

 

Iako vam može izgledati da nikada nije pravi trenutak za razgovor sa vašim detetom o osetljivim temama poput pucnjave u školi, veoma je važno da ne ignorišete i ne potiskujete ovu temu. Ako to učinite, dete može osetiti zabrinutost i konfuziju, a ujedno se stvara prostor za širenje dezinformacija.

 

  1. Uverite dete da je bezbedno

 

Započnite razgovor tako što ćete ga pitati šta već zna o događaju, dozvolite mu da izrazi svoje misli i osećaje i postavlja pitanja. Uverite dete da je bezbedno i budite iskreni sa njim. Ako dete ima pogrešnu sliku (kao što su pretpostavke da se pucnjave u školama često dešavaju ili da deca nisu bezbedna u školi), potrudite se da mu razjasnite situaciju.

Izbegavajte razgovor o slikovitim detaljima samog događaja. Umesto toga, naglasite bezbednost i pomozite detetu da razume važnostplaniranja zaštite u različitim vanrednim situacijama.

 

  1. Objasnite detetu da je normalno osećati strah

 

Svi osećamo strah kada smo suočeni sa opasnošću. Strah je način na koji naš organizam reaguje i priprema nas za reakciju u trenucima opasnosti. Pomozite detetu da shvati da su njegove prirodne reakcije normalne i očekivane.

 

4.      Prepoznajte znakove traume kod deteta

 

Normalno je da deca budu zabrinuta zbog pucnjave u školi, ali ako dete pokazuje izraženije simptome straha, ljutnje ili povlačenja, razmislite o tome da potražite stručnu pomoć kako bi se adekvatno nosili sa ovom situacijom.Razgovor o teškim temama može biti izazovan, ali otvorenost i podrška mogu pomoći vašem detetu da se nosi sa novonastalom situacijom.

 

Na kraju, važno je naglasiti da, iako se suočavamo sa izazovima i teškim situacijama, razumevanje i podrška koje pružamo našoj deci mogu imati veliki uticaj na njihovu sposobnost da prevaziđu strahove i traume. Razgovarajte sa svojim detetom, pružite mu ohrabrenje, utehu i osećaj bezbednosti. Otvorena komunikacija i podrška predstavljaju ključne faktore u prevazilaženju teških situacija kao što je ova. Kroz razgovor, empatiju i razumevanje, možemo pomoći našoj deci da razviju otpornost i emocionalnu snagu potrebnu za suočavanje sa izazovima, a ujedno tako gradimo sigurno i ohrabrujuće okruženje u kome će naša deca znati da mogu računati na nas, bez obzira na to s čime se suočavaju.