Projekat TABLA i STEAM laboratorije za kreativnost i inovativnost učenika

Wednesday 28 April 2021

 „Drago mi je što ću moći učiti uz pomoć  ove STEAM opreme u novom kabinetu jer mi je jako zanimljiva i motivira me u radu. Neću učiti samo zato što moram i nego što teoretsko znanje iz svih predmeta mogu primjeniti, pokazati, dokazati. Mislim da je STEAM kabinet, kabinet budućnosti i mislim da je odlična podloga za moje dalje školovanje!“ izjavila je Ajna Sokolović učenica 8.razreda osnovne škole Grbavica I u kojoj je upriličeno predstavljanje Projekta opšteg obrazovanja TABLA i simbolično otvaranje 28 STEAM laboratorija u Kantonu Sarajevo.

Otvaranju su prisustvovali premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, ministrica Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović, direktorica Misije USAID BiH Nancy J. Eslick te direktorica Save the Children Andrea Zeravčić,

 “Učenici su centar projekta, a investiranje u STEAM laboratorije će  im pomoći da razviju kritičko razmišljanje, a školama i nastavnicima omogućiti da privuku i inspirišu djecu”, izjavila je  prilikom otvaranja direktorica Misije USAID BiH, Nancy J. Eslick.

Premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, je izrazio veliku želju da se STEAM laboratorije otvore i u svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevu. “Ako želimo da Sarajevo bude poželjan grad za život i centar velikih dešavanja u regiji, moramo unaprijediti sektore nauke, tehnologije, inžinjeringa. Želimo da sve škole imaju ovakve učionice, te ćemo pronaći sredstva za implementaciju toga, i to s partnerima s kojima već surađujemo”, dodao je Forto.

Projekat opšteg obrazovanja TABLA,  koji financira Agencija za međunarodni razvoj SAD (USAID), a provodi Save the Children do sada je opremio po jedan STEAM (nauka, tehnologija, inžinjerstvo, umjetnost i matematika) laboratorij u  18 osnovnih i 10 srednjih škola na području Kantona Sarajevo. Donacija se sastoji od setova za robotiku, pametne table, laptopa, didaktičke opreme za podučavanje prirodnih nauka, umjetnosti i matematike, školske opreme, namještaja i drugih STEAM materijala u ukupnoj vrijednosti od 675, 000 KM, a po jednoj školi donacija je iznosila 24 000 KM.

Kroz TABLA projekt opremljeno je  ukupno 100 STEAM laboratorija u osnovnim i srednjim školama u tri bosanskohercegovačka područja (Kanton Sarajevo, Hercegovačko-neretvanski kanton i Republika Srpska), a vrijednost investicije je iznosila 2,4 miliona KM.