Otvoreno pismo djece povodom Međunarodnog dana prava djeteta

Petak 20 November 2015

Potpišimo i ratificirajmo Treći opcioni protokol uz Konvenciju o pravima djeteta!

Prije tačno godinu dana, naši vršnjaci, djeca predstavnici mreže nevladinih organizacija „Snažniji glas za djecu“[1], obratili su se vlastima u Bosni i Hercegovini i pozvali na usvajanje Trećeg opcionog protokola o komunikacijskim procedurama uz Konvenciju o pravima djeteta. Ukoliko se naša prava krše, a sve druge opcije žalbe smo iscrpili u našoj državi, treći Opcioni protokol nam omogućava podnošenje žalbe Ujedinjenim nacijama.

Treći opcioni protokol (OP3) Bosna i Hercegovina nije potpisala niti ratifikovala iako se isti u državama potpisnicama primjenjuje od 14. aprila 2014. godine.

Do danas, Protokol je potpisalo 50 zemalja svijeta a 20 zemalja je ratifikovalo. To znači da djeca u tim zemljama imaju jedan mehanizam više za zaštitu svojih prava od djece u Bosni i Hercegovini.

Djeca Bosne i Hercegovine ne treba da budu manje važna od druge djece.

U nedavno provedenom istraživanju, u kojem su učestvovala djeca iz šest gradova Bosne i Hercegovine, 93% djece tvrdi kako se prava djeteta krše u njihovim sredinama. Zanimljivo je da 26% djece smatra da prava djece najviše krše organi vlasti odnosno političari.

Malo manje od polovine ispitanika, 48%, izjavilo je da je njihovo pravo bilo ugroženo ali je samo 13% njih tražilo zaštitu za svoja prava. Ohrabrila nas je činjenica da je 39% anketirane djece čulo za OP3 ali nas brine da čak 89% anketiranih smatra da djeca ne znaju dovoljno o zaštiti svojih prava.

Ovim putem Vas još jednom pozivamo da usvojite Opcioni protokol o komunikacijskim procedurama i na taj način doprinesete boljoj zaštiti prava djeteta u našoj zemlji. Usvajanje trećeg Opcionog protokola je samo jedan od koraka da država ima sretnu i zadovoljnu djecu, ali i odgovorne građane u budućnosti.

Pozivamo i vršnjake da se bolje informišu o svojim pravima i traže zaštitu koju im garantuje Konvencija o pravima djeteta.

Nadamo se da ćete uvažiti naš glas i da će Protokol biti potpisan.

Djeca članovi mreže

„Snažniji glas za djecu“

[1] „ Naša djeca“ Zenica, „Centar za prava djeteta“ Konjic, „Sunce“ Mostar, „Zdravo da ste“ Banja Luka, „Udruženje za mentalno nedovoljno razvijena lica“ Banja Luka, „ Zemlja djece“ Tuzla, „Sretni Romi“ Tuzla, „Svjetionik“ Prijedor i  „Naša djeca“ Sarajevo (Dječiji parlament Novi Grad i Vogošća)